Ons bedrijf

Bij Imperial Tobacco ben je verzekerd van een uitdagende werkomgeving waar je de ruimte krijg om je kennis en talenten op je expertisegebied verder te ontwikkelen. Wij zijn deskundig fabrikant op het gebied van tabak en verkopen onze producten wereldwijd. Wij zijn trots op onze werknemers, die iedere dag weer een grote mate van flexibiliteit, betrokkenheid en eigenaarschap tonen.

Ons bedrijf

Imperial Brands: de rijke historie van ons bedrijf

De tabaksfabriek in Joure, is in 1753 opgericht door Egberts Douwe met een kleine winkel in het centrum. Douwe Egberts is geboren toen Egbert Douwes en zijn vrouw  Akke Thysses van hun woonplaats Idskenhuizen verhuisden naar een plek vlakbij Joure om een “winkel in koloniale goederen" te starten op 11 maart 1753. Douwes en zijn vrouw verkochten goederen behorend bij ‘de geneugten van het dagelijks leven’ , inclusief kruidenierswaren, chocolade en tropische vruchten. 

In 1780 is het bedrijf overgedragen aan hun zoon  Douwe Egberts (1755-1806), wiens naam nog steeds door het bedrijf wordt gedragen, en zijn vrouw Ymke Jacobs Visser. DE hield zich bezig met verwerking van koffie, thee en tabak. Onder de leiding van zoon Douwe Egberts, breidde het bedrijf zich verder uit over de grenzen van Joure. Hiermee werd hij niet alleen de naamgever, maar ook de grondlegger van de uitbreiding van het bedrijf. Na de dood van Egberts in 1806, werd het bedrijf voortgezet door zijn tweede vrouw  Lysbeth Mintjes.

Na de Tweede Wereldoorlog  begon het bedrijf met een internationale expansie door vestigingen te openen in Frankrijk, Spanje en Denemarken en vanaf 1948 ook in Belgie. In 1989 werd het tabaksbedrijf Van Nelle overgenomen.

Al in 1901 werd Imperial Brands opgericht in Groot Brittannië en Ierland. Een samensmelting van 13 verschillende familiebedrijven, om zo de concurrentie van andere grote spelers in die tijd aan te kunnen. Wel bleven de bedrijven opereren onder hun eigen naam en bleven ze verantwoordelijk voor hun eigen productie en verkoop. Tot 1973 bleef de handel van Imperial Tobacco grotendeels beperkt tot Groot Brittannië en Ierland. Door een overeenkomst gesloten in 1902 waren de meeste merknamen van Imperial in West Europa tot die tijd in handen van de British American Tobacco Company Limited (BAT). Na 1973 kreeg Imperial de controle over haar eigen merknamen in West Europa terug.


Twaalf jaar later wordt Imperial Tobacco succesvol overgenomen door Hanson Trust. Hanson Trust steekt veel energie in het verbeteren van de efficiency van Imperial . In 1990 is de doelstelling om de meest efficiënte tabaksfabrikant van Europa te worden. In het tweejarige programma werd gefocust op het consolideren van de productie. Opnieuw wordt de efficiency verhoogd door onder andere snellere machines in te zetten. Tussen de jaren 1987 en 1995 werd het merkportfolio opnieuw scherp gesteld, het marktaandeel nam toe en de productiviteit was bijna verdrievoudigd. Ook werd in deze tijd hard gewerkt aan het versterken van de positie van Imperial in de overzeese markten. Door de grote efficiëntie van Imperial werd het internationaal succesvol.

 

In 1996 werd Imperial Tobacco weer onafhankelijk na een 10 jaar succesvolle samenwerking met Hanson Trust. Imperial Tobacco wordt een beursgenoteerd bedrijf op de London Stock Exchange. Er volgt een nieuwe reeks overnames van bedrijven zoals Douwe Egberts Van Nelle Tabakmaatschappij, Lacroix en de Bealen Groep. Wereldwijd werd de concurrentiepositie versterkt door overnames in verschillende werelddelen. 

 

Vandaag de dag is Imperial Brands stevig gevestigd als een groot, internationaal tabaksbedrijf met circa 38.000 medewerkers in dienst. We verkopen producten in maar liefst 160 landen wereldwijd en produceren onze tabaksproducten op 50 verschillende locaties.

Wil jij werken bij Imperial Brands?

Ben jij enthousiast en lijkt het je leuk om aan de slag te gaan bij Imperial Brands? Bekijk dan al onze vacatures hier! Wij bieden functies aan binnen verschillende functiegroepen zoals productie & logistiek, planning & inkoop, techniek, productontwikkeling en kwaliteitsanalyse, information systems manufacturing en overige/ondersteunende functies.